Dieta w chorobach serca
05
Paź

Posiłki, które mogą przyczynić się do zapobieżenia zawałowi i do przezwyciężenia skutków przebytego zawału, zestawiono w oparciu o zasady ogólne zdrowego żywienia. Na pierwszym miejscu wśród tych reguł stoi ograniczenie nadmiernego spożycia pokarmów pochodzenia zwierzęcego i tłuszczów na rzecz surowych produktów roślinnych, rezygnacja w węglowodanów wysoko przetworzonych i redukcja dopływu kalorii do wielkości odpowiadającej rzeczywistym potrzebom.

 

W profilaktyce i leczeniu miażdżycy należy stosować dietę ubogotłuszczową z ograniczeniem cukrów prostych i cholesterolu oraz zwiększeniem zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Niezbędna jest zmiana modelu żywienia.

Jeżeli chcesz zdrowo się odżywiać i żyć zdrowo nie zwlekaj! Podejmij działanie jak najszybciej i zobacz jak wspaniale można się czuć, kontrolować swoją wagę, zwiększyć odporność organizmu i nie martwić się o choroby serca spowodowane niewłaściwą dietą.

 

01
Paź

W profilaktyce cukrzycy dieta jest bardzo istotnym elementem terapii. Warunkuje ona utrzymanie właściwego poziomu glukozy i  lipidów (tłuszczów) we krwi oraz optymalne wartości ciśnienia tętniczego.

 

Ostatnio dodane